Soba-nuudeleita ja kanaa seesam-kastikkeella

Vaikka matkustelenkin nykyään Japanissa niin paljon kuin turistiviisumi vain suinkin sallii, tykkään tehdä japanilaista tai japanilaisvaikutteista ruokaa myös täällä koti-Suomessa. Välillä sopivia ruoka-aineksia on melko vaikea löytää, mutta välillä saan huomata, että Japanista tuttu resepti valmistuukin Suomessa yllättävän helposti – ja jopa halvemmalla, kuin Japanissa.

Tämä seesam-kastikkella peitetty vihanneksista, kanasta ja soba-nuudeleista (piilossa alla, mutta siellä ne ovat kuitenkin) koostuva annos on yksi niistä resepteistä, jotka saa Suomessa tekaistua usein halvemmalla, kuin Japanissa. Tämä johtuu kaikessa yksinkertaisuudessaan siitä, että Suomessa kana on reippaasti halvempaa kuin Japanissa. Myös vihanneksista varsinkin tomaattia ja kurkkua saa Suomessa ainakin satokauden aikaan halvemmalla.

Olen kehitellyt reseptin itse, mutta se on saanut inspiraation japanilaisista kylmistä nuudeleista, joita tarjotaan yleensä erilaisten lisukkeiden ja jonkinlaisen liemen tai kastikkeen kera. Yllä olevasta annoksesta löytyy kurkkua, makeaa munakasta, edamame-papuja (pakaste) ja kanaa. Halutessaan annokseen voi lisätä oikeastaan mitä tahansa, mikä sopivalta tuntuu, kuten porkkanaa, kesäkurpitsaa tai salaattia. Japanissa ollessa laittaisin varmaankin päälle myös kabocha-kurpitsaa ja ituja.

Nuudeleina käytin itse tattarista ja vehnästä tehtyjä soba-nuudeleita, jotka olen tuonut mukanani Japanista, mutta annokseen voi käyttää myös mitä tahansa muita nuudeleita tai halutessaan jopa pastaa. Reseptiä on muutenkin helppo muunnella ruokavalion mukaan – esimerkiksi kasvissyöjä voi halutessaan jättää kanan pois ja vegaani myös munakkaan.

RESEPTI: Soba-nuudeleita ja kanaa seesam-kastikkeella (n. 4 annosta)

Ainekset:

 Nuudeleita
Kurkkua
Kanaa (itse käytin rintafileitä n. 400g)
Edamame-papuja (pakaste, pelkät pavut ilman palkoja)
Seesaminsiemeniä
(+ muita vihanneksia, esim. tomaattia, salaattia, porkkanaa…)

Japanilainen munakas:
4 kananmunaa
1-2 rkl sokeria
0, 5 tl suolaa

Kastike:
4 rkl tahinia *
2 rkl vaaleaa miso-tahnaa **
4 tl soijakastiketta
2 rkl valkoviinietikkaa tai riisiviinietikkaa
1 rkl sokeria
1 rkl hunajaa
+ vettä

* Käytin itse Filos haitoglou Macedonian tahinia, Urtekramin tahini taas ei tässä reseptissä ollut ollenkaan omaan makuuni.
Jos kaapista löytyy seesaminsiemeniä, mutta ei tahinia, voi tahinin korvata murskatuilla seesaminsiemenillä. Itse murskaan yleensä siemenet pakastepussissa nuijimalla, mutta varsinkin kerrostalossa asuville tehosekoitin tai mortteli saattaa olla parempi vaihtoehto. Jos murskaat siemenet tehosekoittimessa, sekaan kannattaa laittaa vähän vettä.

** Mison voi jättää pois, jos siitä ei pidä tai sitä ei ole saatavilla. Jos käytät tummempaa misoa, pienempi määrä luultavasti riittää.

Valmistusohjeet:

1. Sekoita kastikeainekset keskenään. Ohjetta voi soveltaa – kannattaa maistella välillä, millainen määrä aineksia on omaan makuun sopiva. Veden määrä riippuu paljolti siitä, kuinka notkeaa tahini on. Kastikkeen olisi tarkoitus olla lusikoitavaa.
Laita jääkaappiin odottamaan.

2. Vatkaa munakkaan ainekset kevyesti sekaisin. Kaada kuumalle kevyesti öljytylle pannulla ja paista keskilämmöllä, kunnes saat munakkaan käännettyä. Paista kypsäksi ja siirrä lautaselle tai leikkuulaudalle jäähtymään. Leikkaa jäähtyneenä pitkiksi tikuiksi.

3. Keitä edamame-pavut pussin ohjeen mukaan ja paista samalla kanan rintafileet pannulla. Mausta kevyesti suolalla ja sitruunalla. Myös japanilainen yuzu käy hyvin, jos satut saamaan sitä käsiisi.

4. Leikkaa kurkku ja muut vihannekset pitkittäin tikuiksi.

5. Keitä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan. Huuhtele kylmällä vedellä.

6. Asettele soba-nuudelit, kana ja vihannekset lautasille. Lusikoi päälle kastiketta ja ripottele lopuksi päälle seesaminsiemeniä. Nauti. 🙂