Kermainen keitto-pasta kaalilla ja maissilla

Tällä kertaa ajattelin jakaa yhden suosikkipasta-resepteistäni, kermaisen nimittäin juusto-kaali-maissi-pekoni -pastan! Mausteiden osalta sekaan tulee lähinnä misoa ja valkosipulia. Kuulostaa ehkä oudolta, mutta on aivan mielettömän hyvää! ❤︎

Annos spagettia japanilaisessa ravintolassa

Alunperin resepti kehittyi copycat-reseptinä japanilaisen Goemon youmenya -ravintolaketjun annokselle ”Hokkaido cheese cream soup spaghetti”, jonka näette yllä. Tässä versiossa oli mukana myös mereneläviä, kuten kampasimpukoita ja rapua, mutta oma versioni on sovellettu hieman pienemmälle budjetille. Syy siihen, miksi muuten alunperin päädyin tekemään copycat-versiota, on se, että annos hävisi ravintolan listoilta. Muistan vieläkin sen kamalan hetken, kun istuin ravintolan menu kädessä valmiina tilaamaan ja huomasin, ettei haluamaani annosta löydykään enää listoilta. Onneksi kotona saa tehtyä melkein yhtä hyvää – jollei toisinaan parempaakin! 🙂

Olen tehnyt tätä aika monenlaisilla ainesosavaihtoehdoilla. Alkuperäisessä reseptissä on mukana keitettyjä perunoita, joten toisinaan laitan niitäkin mukaan, mutta tämä voi ehkä tuntua suomalaiselle vähän hassulta – perunoita pastan kanssa? Yleensä teenkin niin, että laitan perunoita mukaan silloin, kun teen tätä Japanissa, Suomessa perheelle laittaessa taas jätän potaatit pois. Ne tuovat noin puoli tuntia lisää pastan tekoaikaan, mutta jos kaapissa sattuu olemaan vanhoja keitettyjä perunoita, ne saa aika kätevästi mukaan. Jos perunat ovat kuumia, ne voi lisätä aivan lopussa, mutta jos käytät jääkaappikylmiä valmiiksi keitettyjä perunoita, ne kannattaa lisätä jo aikaisemmin, jotta ne ehtivät kuumentua.

Ainesosalistalta löytyy myös pinaatti, joka on merkitty sulkuihin samasta syystä kuin perunakin: se ei ole millään tavalla pakollinen ainesosa ja jätän sen itsekin pois aina silloin, kun sitä ei kaapista löydy. Jos kaapista kuitenkin löytyy pinaattia, laitan sen tähän ruokaan yleensä niin, että ryöppään sen ensin (siis keitän hetken aikaa) ja sitten puristelen kuivaksi siivilässä. Suomessa yleisimmin myytävää pinaattia voisi periaatteessa käyttää sellaisenaankin ilman ryöppäystä, mutta tämä tapa on jäänyt Japanista, jossa yleisimmin myytyä pinaattia ei saisi syödä ryöppäämättä (Japanissakin myydään tosin myös ”salaattipinaattia”, jota ei tarvitse ryöpätä).

Ja vielä yksi asia ainesosamääristä: reseptissä ei kerrota tarkkoja ainesosamääriä, koska heittelen ainekset itse pastaan aina täysin summittaisesti. Olen kuitenkin arvioinut jonkinlaiset ohjeelliset määrät kauppalistan tekoa helpottamaan, mutta muistakaa, että reseptiä saa muokata itselleen sopivaksi täysin vapaasti. 🙂

RESEPTI: Kermainen pasta kaalilla, maissilla ja pekonilla

n. 500g kaalia
n. 140g pekonia (myös leivälle tarkoitettu kinkkuleikkele käy)
n. 30-50g voita
100g maissia
2 valkosipulinkynttä murskattuna
1 rkl misoa
2 dl kermaa
3-5dl maitoa
n. 50g juustoa raastettuna (mielellään maultaan miedohkoa, mutta suolaista)
Spagettia (valmista paketin ohjeen mukaan)
(pinaattia keitettynä ja valutettuna)
(muutama keitetty peruna kuorittuna isohkoina paloina)
(suolaa)

1. Kuumenna vettä valmiiksi spagettia varten. Lisää keitinveteen suolaa.

2. Pilko kaali syötävän kokoisiksi paloiksi. Itse jätän yleensä palat suurehkoiksi, koska ne pienenevät melko paljon vielä paistettaessa. *Vinkki: Irrota kaalista lehti kerrallaan leikkaamalla viiltoja lehtien juuriin ja leikkele vasta irroitetut lehdet paloiksi. Ylijäänyt kaali säilyy näin paremmin, kun leikkuupintaa ei jää kuin ylijäämään.

3. Leikkaa pekoni pienemmäksi esim. saksilla.

4. Sulata korkeareunaisessa pannussa reilusti voita, noin 30g. Lisää valkosipuli ja pekoni. Paista hetki, mutta varo polttamasta valkosipulia. Lisää maissi ja kaali. Käännä lämpöä pienemmälle ja anna hautua kannen alla hetki. Tässä vaiheessa voit laittaa myös spagetin kiehumaan.

5. Kun kaali on muuttunut hieman ”läpinäkyvän” oloiseksi (n. 5min, suuntuntumaa on tarkoitus jäädä eli kaalia ei ole tarkoitus keittää ihan pehmeäksi), ota kansi pois ja lisää kerma ja miso. Huolehdi, että miso sekoittuu kermaan kunnolla. Lisää maito, juusto ja kauhallinen spagetin keitinvettä. Voit myös lisätä hieman voita. Kun juusto on sulanut, maista, ja lisää tarvittaessa misoa, juustoa tai suolaa – siis oman makusi mukaan!

6. Kun spagetti on valutettu, voit halutessasi kaataa kastikkeen/liemen sen päälle tai vaihtoehtoisesti tarjota kastikkeen ja spagetin erikseen, jolloin syöjät saavat koota oman annoksensa. Valmista! 🙂

* Huom! Jos tykkäät hieman paksummasta kastikkeesta, voit joko suurustaa kastiketta ja/tai laittaa kastikkeeseen vähemmän maitoa. Jos käytät vähemmän maitoa, huomaa myös mison ja juuston suolaisuus – niitäkin kannattaa siis vähentää.

Huomaa myös, että jos käytät vähäsuolaista juustoa, saatat joutua lisäämään suolaa tai misoa. Itse käytin viimeksi Castellon Cheddar -juustoa, joka toimi hyvin. Myös monet ”perus”-kermajuustot ovat toimineet hyvin. Mozzarella-raaste taas ei toiminut kovin hyvin suolaisuutensa eikä koostumuksensa puolesta, joten sitä en suosittele. En myöskään itse käyttäisi tähän kovin vahvaa juustoa, kuten Emmentalia.

Loppukaneetteina sanottakoon, että suosittelen ehdottomasti kokeilemaan tätä kenties hieman erikoiselta tuntuvaa japanilaisen ruoan ja pastan fuusiota. Misoa, juustoa ja täyteläistä kermaisuutta rakastavalle täydellinen ruoka. (: