Paksu vaniljakastike eli Custard Creme

Custard creme eli vaniljavanukas, tai omasta mielestäni enemmänkin paksu vaniljakastike. Tämä on todella nopea ja helppo tehdä, jonka vuoksi teen itse tätä usein ex tempore -jälkiruoaksi esimerkiksi pakastemarjojen kanssa. Viimeksi tein tätä juuri äsken suklaakakun kaveriksi.

Vinkkejä paksun vaniljakastikkeen valmistukseen:

  • Vatkaa keltuaiset, sokeri ja jauho hyvin sekaisin. Tarkoitus ei ole vaahdottaa seosta, mutta varmista, että keltuaiset ovat varmasti täysin sekaisin sokerin kanssa ja jauhoa ei näy edes kulhon reunoilla – kaavi ylimääräiset jauhot sekaan ennen maidon lisäämistä.
  • Älä keitä maitoa, vaan kuumenna se vain lähelle kiehumispistettä.
  • Kuumenna keltuais-maito-sokeri-jauho -seosta tarpeeksi kuumalla. Itse käytän yleensä astetta neljä kuusiasteisella liedellä. Korkea lämpö lisää pohjaan palamisen riskiä, mutta liian matalalla lämmöllä seos ei sakene. Jos hella on tarpeeksi kuuma, kastike sakenee viiden minuutin sisällä.

Tämä sopii tuulihattujen tai täytekakun täytteeksi ihan tällaisenaankin, mutta jos tarvitset kastikkeeseen enemmän jämäkkyyttä, voit lisätä keltuaisten määrää yhdellä, lisätä jauhon määrää aavituksen, tai jopa lisätä kuumaan kastikkeeseen lopuksi yhden tai kaksi liivatelehteä. Tällöin kannattaa lisätä reseptiin myös sokeria muutama ruokalusikallinen, jottei liivatteiden maku puske läpi. Liivatteet saa kastikkeeseen hyvin, kun ne sekoittaa liotettuina valmiiseen, tulikuumaan kastikkeeseen kohdassa 4.

RESEPTI: Custard Creme eli paksu vaniljakastike

450 ml täysmaitoa
3 keltuaista
3 rkl maissitärkkelystä (tai perunatärkkelystä)
65 g sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 rkl voita


1. Vatkaa keltuaiset ja sokerit hyvin sekaisin kulhossa. Käytä tarpeeksi isoa kulhoa – siihen tulee mahtua myös maito. Lisää maissitärkkelys ja vatkaa sekin hyvin sekaisin.

2. Kuumenna maitoa kattilassa. Älä kiehauta, vaan odota vain siihen asti, kunnes maito alkaa höyrytä. Ota pois levyltä ja kaada hieman, vajaa desi, keltuais-seokseen. Vatkaa hyvin ja jatka maidon lisäämistä osissa, vatkaten aina välillä, kunnes kaikki maito on kulhossa. Kaada seos takaisin kattilaan.

3. Kuumenna keskilämmöllä koko ajan pohjia myöten sekoittaen. Kun seoksen koostumus alkaa muuttua, sekoita nopeammin kunnes seos sakenee ja alkaa pulpahdella. Ota pois liedeltä.

4. Lisää voi ja sekoita. Kaada laakealle alustalle. Syö lämpimänä tai peitä tiiviisti muovikelmulla, jotta kosteus ei haihdu eikä päälle muodostu kalvoa, ja viilennä jääkaapissa. 

Paksu vaniljakastike eli custard creme sopii loistavasti monen jälkiruoan kaveriksi tai kakun väliin/päälle, mutta maistuu myös sellaisenaan esimerkiksi marjojen tai hedelmien kanssa. Suosittelen erityisesti kirpeitä marjoja, kuten karpaloita, puolukoita tai punaherukoita!